Mint jelent a HACCP és kinek van rá szüksége?
Egészség

Mint jelent a HACCP és kinek van rá szüksége?

A HACCP egy a világon elterjedt angol eredetű mozaikszó, ami a Hazard Analysis and Critical Control Points kifejezés kezdőbetűiből áll össze. Magyarra fordítva ez annyit tesz, hogy veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok. Milyen szakterületen használják, kinek van rá szükséges, miből áll és ki készíti a HACCP rendszert – ennek járunk utána.

A HACCP rendszer egy fogyasztóközpontú rendszer, aminek célja, hogy a vásárló minden körülmények között biztos lehessen abban, hogy az általa vásárolt élelmiszer biztonságos számára. A HACCP tehát nem más, mint egy olyan minőségbiztosítási rendszer, aminek célja az élelmiszer-biztonság garantálása. A rendszer kötelező mindazok számára, akik az élelmiszer előállítás folyamata során bárhol bekapcsolódnak a láncba: alapanyagot állítanak elő, azokat feldolgozzák, azt értékesítik vagy az élelmiszer életútja során azt szállítják, tárolják.

Az egyes vállalkozásoknál rendszeresített HACCP szabályok betartása végül azt eredményezi, hogy egy tányéron felszolgált fogás teljes útja visszakövethető egészen a termelőig. A vállalkozás szempontjából a HACCP rendszer megvizsgálja azt a folyamatsort, amit az élelmiszer végigkövet házon belül. Ezen az úton megállapítja, hogy melyek azok a pontok, ahol fennállhat az élelmiszer-biztonság sérülése, így az adott ponton milyen beavatkozás és ellenőrzés szükséges ahhoz, hogy a probléma biztosan megelőzhető lehessen. A HACCP Tanúsítvány rendszer tehát egyszerre egy mély veszélyelemzés és precíz utasítássor, amely betartásával megőrizhető az élelmiszer-biztonság.

A HACCP összetett rendszer, amit több szabályozás érint. A nem megfelelő rendszer veszélyezteti vásárlóink egészségét és alapja lehet vállalkozásunk hatósági bírságolására vagy akár tevékenységének felfüggesztésére. Független HACCP rendszer készítésével, a meglévő felülvizsgálatával több specializált cég is foglalkozik. Érdemes a referenciák alapján egy megbízható partnert keresni, aki a HACCP tárgykörében teljes körű szolgáltatást nyújt. Fontos, hogy az ajánlatban a szolgáltatás ára mellett egyértelműen szerepeljen, hogy milyen dokumentációk, segédanyagok és oktatás szerepel a kínált csomagban.