Hogyan kezelhető otthoni módszerekkel a derékfájdalom?
Egészség

Hogyan kezelhető otthoni módszerekkel a derékfájdalom?

A derékfájdalom az egyik leggyakoribb mozgásszervi betegség. Tanulmányok azt mutatják, hogy 10 magyarból nyolcnál jelentkezik a derékfájdalom élete egy bizonyos pontján.

Lehet, hogy az udvaron végzett munka vagy a ház takarítása közben megerőltettük, vagy egy régi sportsérülés miatt alakul ki, vagy egy krónikus betegség miatt jelentkezik, a derékfájdalom minden esetben sokak életét megkeserítő probléma. A derékfájdalom hasonlóan, mint a hátfájás kezelése során megfontolandó legelső lépés, hogy megmutatjuk orvosnak és ha szükséges fizikoterapeutának. Ez természetesen kiemelten vonatkozik arra a fájdalomra, amely nem múlik el. Előfordul azonban, hogy otthon, egyedül is kezelhetjük a szúró fájdalmat és kényelmetlenséget, azonban ha fennáll kézzsibbadás vagy csípőfájdalom ne próbálkozzunk a derékfájdalom enyhébb, otthoni kezelésével, azonnal forduljunk orvoshoz. Ha azonban az otthoni kúrázás mellett döntünk, van néhány jó tipp a gyógyuláshoz.

1. Folytassuk a mozgást

A leggyakoribb hiba amit mozgásszervi betegségeknél elkövethetünk, hogy a fájdalom hatására leállunk a mozgással. Ami elsőre bár észszerűnek tűnhet, azonban sajnos nem a megfelelő megoldás. Lehet, hogy nincs kedvünk a mozgáshoz amikor fájdalmaink vannak. De valószínűleg ez az első dolog, amit orvosunk javasolna. Az elszigetelt hátfájdalmakban szenvedő betegek általános tévhitje az, hogy nem tudnak aktívak maradni. Ezért próbáljunk lépést tartani napi tevékenységeink és mozgásunk szokásos szintjével. Ez lehet egy gyors 30 perces séta, vagy a háztömb körüli körözés a kutyával. Törekedjünk arra, hogy hetente legalább háromszor talpra álljunk.

Az ülőmunka miatt a gerinc körüli és a hátizmok hajlamosak az elgyengülésre, így ezek az izmok kevésbé támaszthatják meg a gerincet, ami hosszútávon fájdalomhoz vezethet.

2. Nyújtás és erősítés

Az erős izmok, különösen a hasizom, segítenek megtámasztani a hátat. Az erő és a rugalmasság segíthet a fájdalom enyhítésében és megelőzésében. Ezért kifejezetten hasznos, ha reggeli torna gyanánt elvégzünk néhány erősítést és nyújtást. A jóga, a pilates és a tai chi csak néhány módszer a csípő körüli izmok erősítésére. Az egyik gyakorlat, amely a teljes felső és alsó hátat megcélozza, amikor hasra fekve kar- és lábemeléseket végzünk.

3. Figyeljünk a helyes testtartásra

A helyes testtartás segít enyhíteni a nyomást a hát alsó részén. Használhatunk fix szalagot, hevedereket vagy rugalmas szalagokat, hogy a gerincet egy vonalban tartsuk. Törekedjünk arra, hogy a fejünk a medence közepén legyen. Ne húzzuk meg a vállunkat, és ne hajtsuk előre az állunkat.

Ha képernyő előtt dolgozunk, karjainkat egyenletesen támasszuk az asztalra vagy az íróasztalra, és tartsuk a szemünket a képernyő tetejével egy szintben. Ülőmunka során fontos, hogy gyakran felálljunk és apróbb tornagyakorlatokat végezzünk.

4. Tartsuk meg az egészséges testsúlyt

A felesleges kilók leadása könnyíti a hát alsó részének terhelését. A fogyás csökkenti a gerincre ható mechanikai erőt, ezáltal kevésbé terhelődik hátunk.

5. Szokjunk le a dohányzásról

A kutatások azt mutatják, hogy ha dohányzunk, négyszer nagyobb valószínűséggel fordul elő degeneratív porckorongbetegség vagy egyéb gerincprobléma, mint a nemdohányzók esetében.

A cigarettában és más dohánytermékekben lévő nikotin gyengítheti a gerinccsontokat, és elvonhatja a létfontosságú tápanyagokat az ízületeket kipárnázó szivacsos korongokból. Az egészséges gerinc megőrzi a hátat rugalmasan, az izmait pedig a merevségtől és fájdalomtól.

6. Próbáljuk ki a jegelést vagy a melegítést

Biztosan hallottuk már, hogy az valakik csak az egyikre, míg mások kizárólag a másik megoldásra esküsznek. Valójában azonban csak saját magunkon érezhetjük, hogy melyik módszer működik jobban a fájdalom ellen. Általában a jég a legjobb, ha a hátunkat duzzanat vagy gyulladás zavarja. A fűtőpárna jobb lehet, ha megpróbáljuk ellazítani a merev vagy feszes izmokat.

Szakértők viszont azt javasolják, hogy a jég- vagy hőkezelést egyszerre 20 percre érdemes korlátozni, és ne használjuk őket, ha izomfájdalmak elleni krémeket vagy kenőcsöket is kenünk a bőrünkre.