A térdfájdalom diagnosztizálásától a kezeléséig
Egészség

A térdfájdalom diagnosztizálásától a kezeléséig

Térdünk egyik legnagyobb és leggyakrabban használt ízületünk, így a hozzá kapcsolható sérülések is gyakoriak. A szerv bonyolult felépítése miatt, a térdfájdalom is különböző módokon jelentkezhet és eltérő okok lehetnek kialakulásának hátterében.

A térd ízület a combcsont és a sípcsont találkozásánál helyezkedik el, a két nagyobb csont között elhelyezkedő porcgyűrű és a kisebb térdkalács csont alkotja, amit a combfeszítő izom és ízületi szalagok stabilizálnak. Bármelyik elem sérülése, rendellenes működése befolyásolja a teljes ízület tevékenységét és térdfájdalom lép fel. A térdfájdalmat általában hirtelen mozdulatra bekövetkező vagy túlterhelésből adódó sérülések okozzák, de gyakran nincsen egyértelműen sérülésre visszavezethető ok a háttérben. Ez utóbbi esetek diagnosztizálása nehezebb, hiszen kopásos jellegű kiváltó okok vagy más betegségek tünetegyüttesének részeként alakul ki a térdfájdalom.

A térd betegségeit a klinikai vizsgálat mellett általában röntgen felvétellel, mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI) vagy izotópos csont scintigráfiával igazolják. Ezek a vizsgálatok bemutatják a porcgyűrű állapotát, a rendellenes elmozdulásokat, töréseket, a szalagok állapotát, porckopást vagy csontelhalást. Korábban beültetett protézis működését is ellenőrizhetővé teszik. Fiatal korban a különféle sporttevékenységhez kapcsolható sérülések jellemzőek, később, 50 éves kor felett már a kopásos problémák jelentkeznek gyakrabban.

A térdfájdalom megelőzése szempontjából fontos az egészség általános megőrzése, a kiegyensúlyozott, sokoldalú táplálkozás, a rendszeres, de az ízületeket nem túlzottan megerőltető és szakszerűen végzett testedzés. A térdfájdalom tüneteinek enyhítésére különféle gyógyszerek állnak rendelkezésre a probléma kiváltó okától függően. A különféle porcerősítők és komplex étrendkiegészítő tabletták a megelőzésben is segíthetnek. Sok esetben kedvező hatással van a mozgásszervi megbetegedésekre és sérülésekre a fizikoterápia, ami alkalmas a keringés javítására, a gyulladás csökkentésére és végső soron a térdfájdalom mérséklésére vagy megszüntetésére.