Legfontosabbak a Volkswagen kormánymű felújításról
Autó

Legfontosabbak a Volkswagen kormánymű felújításról

A Volkswagen-csoport márkáinál az erős igénybevétel miatt gyakori probléma a kormánymű meghibásodása. Egyik autó sem vezethető biztonságosan hibás kormányművel, így a probléma jelentkezése után általában sürgős a megoldás megtalálása. Sok esetben egy teljesen új kormánymű beszerzése jelenti az egyetlen lehetőséget, de gyakran mérlegelhetünk és javíthatjuk, felújíthatjuk a meglévő alkatrészt.

Milyen kormányműveket használ a Kormánymű Szerviz Volkswagen és mik a leggyakoribb hibák? A két legfontosabb Volkswagen kormánymű típus a hidraulikus és az elektromos (létezik az ún. elektrohidraulikus szervó is, pl Koyo vagy TRW típusok VW Polo, Lupo, Fox típusoknál, ezt gyakran csak elektromosnak nevezik). Az első csoport esetében jellemzően kopásos, anyagfáradásos, mechanikai hibák jelentkeznek. Ez ugyan előfordul az elektromos kormányművek esetében is, de jellemző valamilyen elektromos vagy kommunikációs jellegű meghibásodás is. Erre példa, ha a szervó rendellenesen (vagy sehogy) nem működik vagy aszimmetrikus a hatása. Szintén jellegzetes probléma a VW kormányszög jeladó elromlása. Az elektronikus hibák általában a kormánymű teljes cseréje nélkül is javíthatóak.

Mi a különbség a Volkswagen kormánymű felújítása és javítása között?

A javítás egy hiba elhárítását jelenti, esetleg egy alkatrész cseréjét. A felújítás nem csak a konkrétan problémás rész javítását jelenti, hanem a kopó, elöregedő részek kicserélését, amivel további meghibásodások előzhetőek meg. A kormánymű felújítás ár gyakran tartalmaz védőfestést, zsírozást és különféle beállításokat, szoftverfrissítést is. Ha azt halljuk, hogy egy szerelő felújításról beszél, mindenképpen kérjünk tételes listát, hogy mit ért rajta, milyen részek vizsgálatát és cseréjét végzi el.

Mikor biztosan nem lehet felújítani a kormányművet?

Ha az öntvényház nem teljesen ép, vagy kopott, rozsdás a fogasléc, akkor nem lehet vagy nem érdemes felújítani a kormányművet.

Mennyibe kerül a kormánymű felújítása?

Az ár két fontos részből tevődik össze. Az egyik a kormánymű ki- és beszerelése, ez gyakorlatilag független attól, hogy új kormányművet választunk vagy a meglévő felújítását. Ez kb. 50 eFt körüli tétel. A másik tétel okozza a különbséget: egy új kormánymű jelentősen drágább, mint egy meglévő felújítása. Mindenképpen válasszunk szakszervizt, aki segít kiválasztani a jó megoldást. Nem minden Volkswagen kormánymű újítható fel egy idő után, ennek eldöntése azonban tapasztalatot igényel. Éppen ezért a lehetőségek és árak összehasonlítása általában csak a szereléskor válik reálissá. A hidraulikus kormánymű javítása 70-100 eFt körüli tétel, az elektromos típusok többe kerülhetnek. Az elektromos javítás-felújítás 100eFt körül indul és sokszor eléri a 200 eFt-ot is, de még mindig kedvezőbb, mint az új kormányművek árai. a minőség tekintetében pedig nem árt tájékozódni: javított vagy komplett felújított a kormánymű, tesztgépen ellenőrzik-e a minőséget, van-e csere raktáron garancia esetén, stb. Ezzel sokat spórolhatunk, válasszuk a számunkra legmegfelelőbb ajánlatot!