A tudatosság kérdése a társkereső tanulmányok fókuszában
Család

A tudatosság kérdése a társkereső tanulmányok fókuszában

Számos oka van annak, amiért nehéznek és fárasztónak tűnhet egy-egy randevú – elnavigálni magunkat a társkereső app-okon belül, végigböngészni a szimpatikus és vonzó emberek profiljait az online társkereső oldalakon, leszervezni a találkozásokat, lebonyolítani a kezdeti (esetleg kínos) beszélgetéseket tényleg nem mindig bizonyul könnyű feladatnak.

Sok olyan tényező van azonban, melyeknek sokkal inkább a lehető legegyszerűbbnek kell lenniük. Nem szabad túlbonyolítanunk például egy olyan dolgot, hogy miképpen képviseljük magunkat egy másik ember előtt, ha a kettőnk dolga eljut a kölcsönös érdeklődésig.

Tudnunk kell, hogy mit is várunk el egy kapcsolattól, miért ismerkedünk egyáltalán? Ez első olvasásra egyszerűnek tűnhet, de valójában csupán ritkán bizonyul annak. A legtöbben gyakran nem ismerjük elég jól saját magunkat sem ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük: készen állunk az igazi szerelemre és az elköteleződésre.

A párkapcsolati viselkedést tanulmányozó kutatások szerint a társkereső feleknél elsősorban a kontextus számít. Azt, hogy a tanulmányban résztvevők mit gondoltak az elköteleződésükkel kapcsolatban, csupán véletlenszerű tényezők befolyásolták, ami arra utal, hogy az embereket valójában az mozgatja, ami hat rájuk, nem pedig az, amit jól átgondoltan már átvettek magukban.

Az Exkluzív Társkereső Iroda tanulmánya szerint a legtöbb esetben a társkereső nő vagy férfi által hangoztatott preferenciák ( tehát azok a vonások, amik szerintük elengedhetetlenek egy lehetséges partner személyét illetően) csupán nagyon sekély arányban mutattak összefüggést azzal, amit valójában választottak. Például a tanulmányban résztevők közül sokak egyértelmű meggyőződése volt, hogy szókimondó, őszinte és magabiztos partnert szeretnének, de ez az eredmény nagyon gyengén függött össze a mérhető érdeklődésükkel, és azzal, hogy végül kit kiválasztottak maguknak.

Ez a tanulmány remekül rámutat arra a tényre, ami egyébként is nyilvánvaló: akit preferálunk, és akit ténylegesen kiválasztunk magunknak, az gyakran egészen más.

Fontos, hogy a társkereső folyamatok során törekedjünk az önismeretre, legyünk őszinték önmagunkhoz. A múltbéli hibáink fontos útjelzők, használjuk ezeket az élményeket arra, hogy tudatosan keressük másokban a számunkra valóban értékes tulajdonságokat. Egy exkluzív társkereső szolgáltatás segítségével könnyedén ráléphetünk a minőségi ismerkedés útjára.