Fenntartható vagy eldobható úszó bugyipelenka - mit válasszunk?
Család

Fenntartható vagy eldobható úszó bugyipelenka – mit válasszunk?

A többszörhasználatos úszó bugyipelenka csodálatos és nélkülözhetetlenek, ha babával medencébe vagy strandra utazunk.

Az úszópelenka nem úgy működik, mint a hagyományos pelenka. A normál pelenkák nedvszívóak, és úgy vannak kialakítva, hogy felfújódjanak, amikor megtelnek folyadékkal. Az újszülött pelenka magába engedi a folyadékot, de meg is tartja azt stabilan.

Az úszó bugyipelenka ezzel szemben nem folyadékot szív fel, hiszen ha ezt tenné, akkor az roppant kényelmetlen és kellemetlen lenne. Az úszó bugyipelenka úgy lett tervezve, hogy megtartsa a szilárd anyagokat, de lehetővé tegye a folyadékok szabad áthaladását, mint egy fürdőruha.

Az újrahasználható baba úszópelenka tényleg nem olyan drága. A prémium úszópelenkák pedig több évig is kitartanak. Persze találunk eldobható úszópelenkát is rengeteget a piacon, viszont főleg azoknak a babáknak, akik sokat járnak vízbe, az újszülött pelenkázás után rengeteg szemét termelődik.

Sok család és mama figyel oda egyre inkább a fenntarthatósági dimenziójára a gyerekvállalásra, ezért egyre többen vannak, akik az eldobható babaápolási kellékeknél az eldobhatókkal szemben a tartós, újrafelhasználható termékeket preferálják.

Az eldobható pelenkák olcsóbbnak tűnnek, de kétségkívül sokkal kényelmesebbek. Ezek azonban nem mindig annyira állíthatóak, mint az újrafelhasználható opciók, és határozottan nem olyan környezetbarátak.

Sok szülő úgy találja, hogy szívesebben vásárolna a babának újrafelhasználható pelenkát, de az újrafelhasználható pelenkák drágábbak – különösen akkor, ha a kicsi gyorsan növekszik, vagy csak alkalmanként medencébe járó családról van szó. A tisztításuk is sokkal több feladatot jelent.

Mivel az úszópelenkák célja, hogy az összes szilárd dolgot magukba zárják, általában azt szeretnénk, ha egy kicsit szorosabban illeszkednének, mint a szokásos pelenkák.

Ha úszópelenkát veszünk a babának, miközben otthon vagyunk, ne várjuk el, hogy egy normál pelenka feladatát fogja ellátni! Tartsuk a kicsikét a szokásos pelenkában, amíg el nem jön az úszás ideje.

Ha eldobható úszópelenkát használunk, akkor gyorsan le kell cserélnünk egy mini, száraz pelenkára, amint kijött a baba a vízből. Az újrafelhasználható úszópelenkák néha lehetőséget kínálnak a pelenkához való betétek vásárlására, amikor a baba szárazon van, de érdemes lehet valami szárazat kéznél tartanunk.