Milyen típusú sarokkanapé a legideálisabb a lakásba?
Otthon

Milyen típusú sarokkanapé a legideálisabb a lakásba?

Az alvó funkcióval ellátott ágyazható kanapék elengedhetetlen kellékei a kis lakásoknak, de a nagyobbakban is hasznosnak bizonyulhatnak, ha alkalmi szállást szeretnénk kínálni valakinek. Egy ilyen átalakíható sarokkanapé két vagy akár három funkciót is egyesíthet egy bútorban. Nagyon praktikus megoldást jelentenek kis helyekre, amikor felmerül a kérdés: hol aludjunk, hol pihenjünk, és hova tegyük az ágyneműt? Ha a lakásunkban nincs hely külön hálószoba kialakítására ággyal, akkor kézenfekvő megoldás lehet egy sarokkanapé, amelyen napközben ellátja az ülőgarnitúra funkciót, és fogadhatunk vendégeket rajta, este pedig a bútor más funkcióval is felruházható. A piacon rengeteg olyan márka van, ahol a sarokkanapé modellek rendelkeznek ágyneműtartóval és kényelmes ággyá is alakíhatóak.

Az ágyazható kanapénék közül egyenes és sarokkanapé formát is választhatunk. A két- és három férőhelyes kanapék kevesebb helyet foglalnak el, cserébe ülőhely is kevesebb van rajtuk. A sarokülőgarnitúrák tökéletesek olyan nagycsaládok számára, akik szeretik együtt tölteni az időt vagy azoknak, akik imádnak vendégeket fogadni. Egy ilyen sarokkanapé bal vagy a jobb oldalán egy extra ülés, vagy más néven heverő található, ami megnöveli az ülőfelületet, és lehetővé teszi, hogy kényelmesen kinyújtsuk a lábunkat a nap folyamán anélkül, hogy ki kellene húzni a kanapét. A heverő alatt hagyományosan ágyneműtartó található. A közönséges kanapéknál ez sajnos gyakran hiányzik. Az alvófelület azonban általában egyenletesebb. A sarokkanapéknál több elemen alszunk, és csak a szilárd gyártási technika garantálja a tökéletes illeszkedést és a kárpit ugyanolyan keménységét.

Az alvó kanapé kiválasztásának második kritériuma a belsejében van elrejtve. Ez az a rendszer, amely lehetővé teszi, hogy ággyá alakítsuk.

A legnépszerűbb nyitási módszer amikor a kanapé kinyitásához kissé meg kell emelnünk az ülést, majd előre kell húznunk. Ezután hajtsuk be a háttámlát, amely korábban függőleges helyzetben volt, és így csatlakoztassuk az üléssel egy egységgé. Ez egy jól bevált és egyszerű mechanizmus. Előnyük a viszonylag egyenletes és ruganyos hálófelületben rejlik, különösen akkor, ha a kárpiton nincs foltvarrás vagy varrás.

A rendszer lehetővé teszi egy nagy ágyneműdoboz elhelyezését is az ülés alatt. Összecsukva a kanapé kompakt és tökéletesen illeszkedik kisebb helyekre.

Micadoniban sok DELFIN (kocsi) mechanizmussal ellátott sarokkanapé található. A kanapé kinyitásához húzzon ki egy kerekes konténert az ülés alól. Ezután fogja meg az elülső speciális fogantyút, és egy mozdulattal távolítsa el az üléssel egy szintben lévő további „matracdarabot”. Ezzel teljessé válik az alvófelület. Az ágyneműtartó általában a sarokkanapé másik része alatt található. A DELFINA előnye a gyorsaság és a használat egyszerűsége. A hálófelület nagy és stabil. Az ilyen típusú mechanizmusú kanapé közvetlenül a falhoz helyezhető, de a kihajtáskor ügyeljen arra, hogy ne karcolja meg a padlót a kerekekkel.

A PUMA rendszer hasonló módon működik. Itt felemeli az ülést, enyhén maga felé húzza és finoman leengedi. Ugyanakkor a hálófelület másik része automatikusan kicsúszik az ülés alól. Ezt az egyszerű és könnyen használható mechanizmust sarokkanapékban használják. Meglehetősen egyenletes felületen alszik, és nincs hézag az ülés és a háttámla, valamint a sarokkanapé másik része között. Általában egy nagy ágyneműtartót helyeznek el a kanapé nem összecsukható részében.

Egy másik rendszer meglehetősen bonyolultnak tűnik, de valójában az egyik legkönnyebben használható, miközben nagyon megbízható. Itt a kanapé kinyitásához meg kell ragadni a háttámlát, és magunk felé kell húzni azt. A mechanizmus gyakorlatilag önmagában működik, a húzás kibontja a fémszerkezetet a matraccal, amely két tömör lábon nyugszik, az ülés pedig az ágy alatt van elrejtve. A hálófelület nagy és úgy néz ki, mint egy igazi ágy, hasonló kényelmet is biztosít. A matrac egyenletes és kényelmes. A kihajtás szinte azonnal megtörténik, és nem kell előre levenni a háttámlákat és a karfákat. A lábakat gyakran speciális elemekkel látják el, amelyek megvédik a padlót a karcolásoktól. Az egyetlen hátránya az ágyneműtartó hiánya lehet, bár ha nagyon igyekszünk, akkor tudunk találni ágyneműtartóval ellátott modelleket.

De vannak ágy formájú kanapék is a piacon. Itt a kanapé az ülés alatt rejtett szerkezet kihúzásával előre kihajtható. A kanapét úgy lehet kibontani, hogy a különböző elemeit a kanapé két pár lábára támasztjuk. A rendszer legjobban talán a kempingágyak felépítéséhez hasonlítható, és alkalmankénti alvásra alkalmas és javasolt leginkább. Előny az egyenletes és nagy hálófelület. Ennek az ágytípusnak nincs ágyneműtartója, ezért a máshol kell helyet biztosítani az ágyneműk számára.